7. aug, 2018

Het rode fietsje

Om meer rendement te halen uit mijn prachtige Sony spiegelreflexcamera heb ik een paar jaar geleden een basiscursus fotografie gevolgd aan de Volksuniversiteit in Breda. Door de flair en de heldere uitleg van de docente aarzelde ik niet om de cursus voor gevorderden ook te doorlopen. Ik heb er veel van geleerd. Sowieso waar al die knopjes op mijn fototoestel voor dienden, hoe ik kon spelen met licht, scherptediepte en sluitertijden, hoe ik een beweging kon fotograferen en hoe een saai onderwerp toch spannend kon worden gemaakt.

In de gevorderdencursus zijn we een aantal keren op pad gegaan, naar buiten. Achter het Chassé Theater in Breda is een architectonisch hoogstandje neergezet en gelegd in de vorm van bijzondere flatgebouwen en een plein met welvingen in de bodem. De gebouwen moesten rechtstandig worden vastgelegd, en het plein naar eigen invulling. Dat was een lastige, want in mijn onervaren ogen was het een grijze vlakte met een beetje bult. En toen was hij daar. De man op  de rode fiets. Het grauwe plein veranderde door zijn aanwezigheid in een eyecatcher van formaat. Mijn foto’s zijn de week erna in de les besproken.

Lering: Als het beeld saai is, ga dan op zoek naar het rode fietsje, iets wat de aandacht trekt, anders is dan de rest van het geheel. Dan vang je de kijker. Het rode fietsje is ook heel bruikbaar als seriemaker. Daarmee bedoel ik, dat als je van een serie opdrachten een geheel wilt maken, zoek dan een rode fiets, die op elke afbeelding terug komt. Tip voor mijn mede-challenge-deelnemers. Mijn rode fietsje is deze veertien dagen mijn notitieboekje met ”GOOD VIBES only”.