22. aug, 2016

Chiringuito

Een chiringuito is een klein, min of meer provisorisch bouwwerk, bedoeld om omzet te draaien, meestal in de verkoop van levensmiddelen en drankjes. Het merendeel van de chiringuitos bevindt zich op of aan het strand, waardoor het woord eigenlijk altijd wordt vertaald als strandbar.

En ik heb er één. Hij is klein, door mijn klusman in elkaar gefabriekt met helemaal niet de bedoeling een strandbar te creëren. Tijdens een barbecue bij vrienden werden wij verliefd op hun bartafel met krukken. Die zaten heerlijk en op lekkere hoogte. Wij zijn terstond afgereisd naar de winkel, waar vriend zijn setje had aangeschaft en na een worsteling met hoedenplanken, neerklapbare achterbanken, zoektochten naar afhaalmagazijn 3 en 4 en een heuse veldslag met als wapen een inbussleutel konden wij plaatsnemen in onze eigen tuin op onze eigen barkrukken. We zagen, dat de zon al vrij vroeg uit onze gezichten verdween en bedachten een mooie vlonder, 15 centimeter hoger dan de rest van ons terras. Bartafel erop, krukken erbij en jawel. Weer zon. Met links naast mij de vijver, recht voor me mijn dierbare zwarte bamboe en een koel rosétje voor de dorst en uit mijn laptopspeakers "Chan Chan", waande ik mij op vakantie….. in een chiringuito…..de mijne.

Ik ben nog op zoek naar een winterharde palmboom, een rieten parasol, en een tafelhaardje voor de winterse stranddagen. En een naam voor mijn etablissement.