10. jul, 2016

Jiro Ve

Na een relatie van zo’n veertig jaar, 34 jaar huwelijk en daarvoor een flink aantal jaren verkering heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb een nieuwe vriend. Hij is geweldig, modern, aardig, internationaal, en soms een beetje te lief. Hij heet Jiro Ve. Hij woont en werkt in Madagascar. Zijn kantoor is in Sakay, voor de topografie-freaks onder ons: zo’n 140 kilometer ten westen van de hoofdstad van Madagascar, Antananarivo. Jiro Ve timmert hard aan de weg. Zijn omzet is het laatste jaar verdubbeld. Ik ben met hem in contact gekomen via Wouter en Jonathan, de heren van Masters in Solar, die onlangs de zonnepanelen op ons dak hebben geïnstalleerd. Toen zij die dag klaar waren met hun klus, kreeg ik een kadootje. Het was een olielampje, een kerosinelampje om precies te zijn, gemaakt van blik en afgedankte gloeilampen. Door het verhaal, dat Wouter erbij vertelde, was ik op slag verliefd. Op Jiro Ve.

Jiro Ve betekent: Jij wilt licht? Wij hebben licht. Madagascar is één van de armste landen van de wereld. Zo’80 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Men doet heel veel aan hergebruiken van spullen, die toeristen laten vallen, om zo een inkomen te genereren. Aangezien de zon in Madagascar om zes uur onder gaat, is het essentieel, dat de bevolking de beschikking heeft over aanvullend licht. In huis, maar ook op de marktkraampjes , waar men zijn handeltje probeert te slijten( aan diezelfde toeristen….). De staatselektriciteit kunnen de meeste mensen niet betalen. Daarom wordt er veel gebruik gemaakt van kerosine lampjes. Deze zijn duur, gevaarlijk, explosief, ongezond door de vieze walm die ze loslaten, wanneer ze branden, en schadelijk voor het milieu. Jiro Ve probeert daar wat aan te doen met een simpel, uniek businessmodel. Jiro Ve verhuurt  via franchise-ondernemers in een lokaal netwerk oplaadbare LED lampen: Ondernemer laadt overdag lampen op, met behulp van de zon, die daar altijd schijnt. Tegen de avond brengt hij de opgeladen lampen naar de families , die klant zijn. De klanten gebruiken de LED-lampen om ’s avonds en ’s nachts nog te kunnen koken, studeren of om de marktkraam te verlichten. In de ochtend komt de ondernemer de lampen weer halen, laadt ze op  en brengt ze ’s avonds weer terug.  En dat kost de klant 200 ariary per dag, zo’n zes eurocent, een fractie van wat de vieze kerosinelampen kosten. Jiro Ve zorgt voor ondersteuning in de vorm van het aanleveren van de lampen, en ook het ondernemerschap monitoren. Het geld voor de huur ophalen bij vrienden en bekenden vinden de ondernemers daar nogal moeilijk, alsook de administratie. Dus is daar hulp bij, van Jiro Ve. Op 1 januari 2015 waren er 1000 LED-lampen in roulatie, een jaar later al 2000.

Door nu die zonnepanelen op mijn Bavelse dak te laten leggen heb ik één LED-lamp in Madagascar gesponsord. Is het niet geweldig?

Voor degenen, die een beetje ongerust werden bij het lezen van de eerste regels….dat stabiele huwelijk van mij gaat gewoon verder, hoor. Op naar de 68 jaar.