23. jun, 2016

AOC

Ik ben op vakantie in Frankrijk, in de Bourgogne streek om preciezer te zijn. Als je tegen mij Bourgogne zegt, denk ik direct aan de meest gedistingeerde rode wijnen, en aan Chardonnay. Er is een dorpje met die naam en dat ligt in de Bourgogne ongeveer halverwege Chalon sur Saone en Macon.  Ooit heb ik samen met manlief een wijncursus gevolgd in het plaatselijk café. Leuk om te doen, superinteressant en ook nog eens leerzaam.  Sindsdien kan ik een beetje etiketten lezen en weet ik met enig elan een wijntje te keuren, als ik in een restaurant de aangewezen persoon blijk te zijn. Kijken, walsen, kerkramen beoordelen, mijn neus in het glas steken, niet te ver, nog eens kijken en walsen en vervolgens proeven. Dan zeg ik  of de wijn goed is of niet. “Lekker” is niet wat ik behoor te zeggen, want die keuze was al gemaakt vanaf de wijnkaart. Ik beoordeel slechts of de wijn goed is, niet “kurk” of anderszins bedorven. Op etiketten staan afkortingen, alcoholpercentages en de namen van de dorpen, streken en producenten van de wijn. Eén van die afkortingen is AOC. Die hebben we min of meer te danken aan Baron Pierre le Roy, die in de plaats Chateauneuf du Pape, de grondlegger is geweest van deze term. De Appellation d ’origine controlée is een term om aan te geven, dat een product in een bepaalde geografische zone is geproduceerd, en volgens een ter plaatse deskundige methode. De term wordt gebruikt voor wijn, maar ook voor kaas, fruit, zuivel en honingachtige producten. Logisch. Wat ik niet wist, en dat heb ik op deze vakantie geleerd, is dat er ook een kip is die de AOC achter haar naam kan hebben; Le Poulet de Bresse. Blijkbaar is mijn vakantiehuis gesitueerd in de regio Bresse, in de zuid-oost hoek van de Bourgogne. En hier is de core business niet wijn, maar kippen. De beestjes zijn meestal wit, en allemaal scharrelexemplaren. Ze lopen gewoon in de wei en hebben kippenvilla’s om in te schuilen. Uiteraard staan ze met stip bovenaan op de plaatselijke menukaarten. Dan scharrelen ze niet meer, maar zwemmen ze, in een saus van ui, knoflook en crème. Ik moest er aan denken, toen ik naar mijn vakantiezwembad keek, na het eten…..barbecue…..